Какво означава IPL?

IPL е съкращение от Intense Pulsed Light – Интензивна Пулсираща Светлина. Светлината се нарича „пулсираща” или „пулсова”, защото е с различна дължина на вълните и се излъчват няколко поредни „пулса” или лъча светлина. Различната дължина на вълнитe и мултипулса щадят кожата и ѝ оставят време за отпускане на поетата топлина, а процедурата се адаптира към индивидуалните особености на кожата. Това дава много повече възможности за терапия. IPL е ефективен на практика при почти всички фототипове и е по-сигурният и безболезнен метод за трайно обезкосмяване (в сравнение с лазера, например). 

Как фотоепилацията с IPL премахва нежеланото окосмяване?

IPL фотоепилацията премахва нежеланото окосмяване чрез интензивна пулсираща светлина без да нарушава цялостта на кожата. Това става на принципа на т.нар. селективна фототермолиза. Въпреки сложното си име, този термин на практика означава: приложената върху кожата светлина (фото) се трансформира в топлина (термо) и разрушава поникналите клетки на кожния фоликул по селективен (избирателен) начин. С други думи, меланинът на косъма абсорбира светлината и я провожда до космената луковица, където разрушава клетките, хранещи окосмяването. Когато тези клетки се елиминират, космите умират и отпадат.

Колко трайни са резултатите от фотоепилацията?

Трайността на резултатите е от 3 до 5 години, като зависи от индивидуалните особености на кожата и окосмяването, от причините за поява на окосмяването и т.н. В повечето случаи, окосмяването намалява минимум с 80%- 85%, като малкото косми, които се появяват отново през годините, растат по-бавно и са по-тънки. След приключване на терапията, ще са необходими поддържащи процедури (1-2 пъти в годината) за премахване на малкото окосмяване, което се появява отново. То ще бъде от по-тънки и по-слаби косми, които се елиминират лесно, с който и да е метод за епилация.

Болезнена ли е процедурата?

Фотоепилацията в No+Vello е безболезнена, тъй като оборудването притежава система за интензивно охлаждане на кожата, която допълнително се изстудява и със студени ленти гел. Освен това, IPL епилацията като цяло е по-безболезнен метод. Усещането е за леко щипване по кожата. За разлика от лазера, който използва светлина с фиксирана дължина на вълната и потокът от енергия е еднопосочен, интензивен и успореден, IPL се извършва с променлива дължина на вълните и лъчите се разпръскват. От една страна, това щади кожата и ѝ оставя време за отпускане на поетата енергия (релакс), което подобрява разнасянето на топлината и температурата. От друга страна, дава повече възможности за терапия, тъй като процедурата се адаптира според индивидуалните особености на всеки клиент.

Какви са предимствата на фотоепилацията с пулсираща светлина?

Понастоящем, фотоепилацията с пулсираща светлина е най-безболезнената, комфортна и икономична във времето техника за епилация. Други нейни предимства са изчистването на кожни петна от честа употреба на восък, премахването до голяма степен на проблемите с фоликулитис и много по-щадящото третиране на кожата в сравнение с кола-маската. Фотоепилацията с Интензивна пулсираща светлина (IPL) предлага не-инвазивно третиране на кожата с цел премахване на окосмяването и трайни резултати.

За разлика от фиксираната дължина на вълната при лазерите, с IPL технологията е възможно да се избере спектърна гама, което позволява:

-Адаптиране на дължината на вълната според цвета на кожата, цвета на косъма и дълбочината на косъма при всеки клиент.
-Ефикасно третиране на повечето цветове окосмяване, както и всички видове структура на косъма, от фин до дебел.

Какви са разликите между лазера и фотоепилацията?

И при двата метода се използва светлината като средство за разрушаване на косъма (селективна фототермолиза), но пулсиращата светлина е по-модерен метод от лазера; с нея могат да се третират повече типове кожа и окосмяване, отколкото с лазера (например, руси и червеникави косми, както и по-тъмни кожи); фотоепилацията предлага трайна, ефективна, безвредна и по-малко болезнена терапия в сравнение с лазера.

Когато избирате метод за трайно обезкосмяване, имайте предвид следните разлики между лазера и фотоепилацията:

-Лазерът използва фиксирана дължина на вълната с един цвят (монохромна светлина). Характеризира се със силен блясък и интензивност и може да навлезе дълбоко в кожата без интензивността да намалее. Това означава, че всеки лазер третира определен тип кожа и окосмяване и ако вашият фототип не съвпада с тях, сериозно се увеличава риска от странични ефекти.

-Фотоепилацията използва смесена (полихромна) светлина с различна дължина на вълните. Това позволява да се подбере най-подходящата дължина на вълната и дава повече възможности за терапия. Фотоепилацията е приложима за повечето типове кожа и цвят на окосмяване и е по-икономична и сигурна. Също така е безболезнена, за разлика от лазера.

-Трайността на резултатите е еднаква и при двата метода – между 3 и 5 години, като обикновено се правят поддържащи процедури веднъж годишно.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите зависи основно от цвета и дебелината на косъма, от типа кожа и зоната на третиране. Може да се говори за средно между 6 и 8 процедури. Между отделните процедури, може да се прилага епилиране, но само с методи, които не дърпат косъма (кола-маска, пинсети), например самобръсначка или депилатоарни кремове.
Продължителността на терапията ще зависи от растежа на косъма, който варира и според зоната на тялото. В началото, процедурите ще са необходими всеки месец, но постепенно ще се разреждат, тъй като косменият фоликул ще е все по-отслабнал и космите ще растат по-бавно.

Има ли противопоказания?

Преди започване на процедурите, се попълва въпросник, за да се идентифицират потенциални противопоказания, например при диабет, епилепсия, прием на лекарства, които са фоточувствителни, бременност, кърмене, келоиди, татуировки, кожи с много пигментация, тъмни или черни.

Уврежда ли се кожата в резултат на процедурите с IPL?

Кожата не се уврежда от процедурите, тъй като IPL действа на принципа на селективната фототермолиза - начин енергията да се насочи към специфичен хромофор (вещество, абсорбиращо светлината), без да се засегне околната тъкан. Кожата има три естествени хромофора – меланин, хемоглобин и вода. IPL въздейства върху меланина на косъма, който абсорбира светлината и тя достига до корена му, където селективно (без да засяга околната тъкан) разрушава клетките, хранещи окосмяването. Когато тези клетки се елиминират, космите отпадат.

Може ли да се прави фотоепилация върху кожа с тен от слънце?

Да, вече е възможно да се прави фотоепилация на кожи с тен. Салоните No+Vello въведоха нова технология, наречена Sun&Safe, благодарение на която се радвате на бронзова и гладка кожа. До скоро, процедурите с фотоепилация трябваше да се прекъсват през лятото, тъй като се изчакваха 14 дни преди и след процедура, в които не трябва да има активно излагане на слънце. Новата технология Sun&Safe на No+Vello съкращава този период на 48 часа, което значи, че след процедура може да сте на плажа след само 2 дни.

Какво представлява фотоподмладяването с IPL?

Фотоподмладяването с IPL използва интензивна светлина, която прониква в кожата, без да разрушава повърхностния ѝ слой. Топлината, която се провежда, предизвиква образуването на нови колагенови и еластинови фибри, които реорганизират структурата на дермата и епидермиса и имат запълващ ефект. Резултатът е подмладена кожа, изгладени бръчки и изразни линии, сияйна и стегната кожа.

No+Vello ви гарантира най-добри цени и качествено обслужване

Запазете час за процедура